Insectenhotel

Hoe het insectenhotel tot stand kwam.

Het insectenhotel

Gastvrijheid

Dit insectenhotel staat symbool voor gastvrijheid. Gastvrijheid aan zijn of haar gasten. Maar ook voor de mensen die Stampersgat bewonen en bezoeken.

Wees welkom in de kleinste kern van Gemeente Halderberge.

Ontstaan

In Frankrijk zijn insectenhotels in vele dorpjes te zien. Ook in Nederland zijn ze op steeds meer plaatsen te vinden. Zo ontstond het idee om ook hier in Stampersgat een groot “dorpshotel” te plaatsen.

Samen met een betrokken inwoner van ons dorp zijn we begonnen aan de ontwikkeling van dit duurzame insectenhotel. Amerikaans eiken van een omgevallen boom uit het Pagnevaartbos te Bosschenhoofd, acazia en inlands eiken van de geluidswal te Oud Gastel en populier uit Dinteloord maakt dat het gebint/frame 100% uit lokaal hout bestaat.

Het dak is bekleed met sedum. Het sedum is zelf opgekweekt en uiteindelijk aangebracht op het dak.

De inhoud bestaat allen uit duurzame materialen. Dennenappels hebben we zelf geraapt in het bos en de vele bamboestokjes zijn beschikbaar gesteld door een lokale tuinder.

Een deel van de kosten die we gemaakt hebben is gedekt door een waarde cheque die we verdiend hebben met zwerfafval rapen tijdens World Cleanup Day.

Leuk & Nuttig

Je ziet insectenhotels in verschillende vormen van klein tot groot. Naast dat ze er leuk uitzien hebben ze ook een nuttige functie. Het aantal (wilde)bijen, vlinders, zweefvliegen en andere bestuivende insecten daalt wereldwijd. Van de 360 soorten bijen in Nederland dreigt meer dan de helft te verdwijnen.

Naast vele overheidsinstanties vonden we het als Samenstichting Stampersgat een mooi gebaar naar de samenleving en draagt het bij aan de leefbaarheid van onze omgeving.

Insecten zijn nodig om het stuifmeel van de ene bloem naar de andere te brengen. Veel voedselgewassen en planten kunnen zich daarna pas voortplanten of vruchten krijgen. Bestuiving is nodig voor meer dan 75% van de voedselgewassen, vooral groenten en fruit.

In de natuur heeft meer dan 85% van de wilde planten bestuiving nodig. Insecten zijn daarom belangrijk voor de land- en tuinbouw. Appels, peren, aardbeien en tomaten groeien bijvoorbeeld veel beter als ze door verschillende insecten bestoven zijn.

Voedsel en nestgelegenheid zijn de grootste bedreiging voor de wilde bij. Dat is een direct gevolg van:

  • De intensieve grootschalige landbouw;
  • De verstedelijking;
  • Het strakker en efficiënter beheer van het openbare groen. Bijen hebben bloemen nodig. Die vinden ze bijvoorbeeld te weinig op gazons.

Locatie

Wat zou dan de beste locatie voor Stampersgat zijn?

We zochten naar een plek waar dit “hotel” tot zijn recht zou komen. Een plek waar hij gezien zou worden, maar we keken ook naar de omgeving.

Bij het binnenrijden van Stampersgat wordt hij door iedereen gezien en de omgeving voldoet aan een hoop pluspunten.

Eerder werd er door Gemeente Halderberge geïnvesteerd op deze locatie. Een burgerinitiatief bracht de gemeente in beweging om een grote picknicktafel te plaatsen en werden de bermen verfraaid met een Halderbergs bloembollenmengsel. Ook de omgeving met het sedumdak, het naastgelegen bos perceel van Staatsbosbeheer en vele akkerbouw- en fruitteeltbedrijven in de directe omgeving, biedt voor de diverse insecten, die als gast verblijven in dit 5 sterren insectenhotel een uitgelezen kans om te overleven.

Plaatsing & opening

We hebben het insectenhotel gebouwd op een locatie waar we er in alle rust aan konden werken. Doordat het echt handwerk was heeft dit de nodige maanden in beslag genomen. Maar na maanden werk kwam er dan ook een einde aan het project. Gekeken werd naar een dag waarop we het insectenhotel konden verhuizen naar zijn definitieve locatie.

Een verreiker van een lokale veehouder werd geregeld om het geheel te verplaatsen, de buitendienstmedewerkers van Gemeente Halderberge Waren aanwezig op het insectenhotel te plaatsen en zorgden voor een veilige werkplek met afzetting. Zo konden de betrokken inwoner, waarmee Samenstichting Stampersgat het insectenhotel gemaakt heeft, met ondersteunende hulp alles netjes plaatsen. Naast het insectenhotel is er ook een informatief bord geplaatst wat ontworpen is door reclame- en communicatiebureau “Reclame Dame” uit Stampersgat. Dit informatiebord staat bij de picknicktafel. Zo maken we het insectenhotel ook educatief nuttig.

Op zaterdag 12 februari is het insectenhotel geplaatst en tevens feestelijk geopend door wethouder Hans Wierikx van Gemeente Halderberge. Vakkundig werd het lint doorgeknipt en daarmee is dit project tot een goed einde gebracht.

Doel

In het hele verhaal zijn er al belangrijke zaken benoemd over het hoe en waarom. Maar als doel zijn enkele kernwoorden van kracht. Leefbaarheid, gastvrijheid, verbinding, door het dorp voor het dorp, informatief, educatief. Allemaal doelen die we met dit project hebben willen bereiken.

 

Heb respect voor de natuur en geniet ervan.

Wees welkom in Stampersgat!